प्याज केवल सब्जियों के लिए ही उपयोगी नहीं है बल्कि हृदय, उच्च रक्तचाप, क्षय रोग, हार्ट फेल, रक्त की कमी की समस्या से छुटकारा पाने में सहायक है
प्याज स्वंय में ही स्वास्थ्य रक्षक है। इसका नियमित सेवन करने से बहुत से रोगों से बचा जा सकता है।प्याज के सेवन से आप घर बैठे उत्तम स्वास्थय प्राप्त कर सकते है। देश के सभी प्रांतों में प्याज उपयोग में लिया जाता है।जो इसकी उपायदेयता का प्रमाण है।
दैनिक जीवन में हम कई प्रकार की सब्जियाँ पकाते है लेकिन प्याज के बिना उसका स्वाद अधूरा रहता है। प्याज भोजन को स्वादिष्ट बनाने के साथ ही यह औषधीय प्रयोग में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है। प्याज का नियमित सेवन करने से कई प्रकार की बीमारियां स्वतः ही समाप्त हो जाती है। इससे त्वचा स्निग्ध और रंग में निखार आती है।
Onion is not only useful for vegetables but also helps in getting rid of heart, high blood pressure, tuberculosis, heart failure, blood loss problem
Onion itself is a health preserver. Many diseases can be avoided by taking it regularly. By consuming interest, you can get good health sitting at home. Onion is used in all the provinces of the country, which is a proof of its usefulness.
In daily life we cook many types of vegetables but without onion its taste remains incomplete. Onion also plays an important role in medicinal use along with making food delicious. Many types of diseases are eliminated automatically by taking onion regularly. This makes the skin balsamic and complexion.
दैनिक जीवन में हम कई प्रकार की सब्जियाँ पकाते है लेकिन प्याज के बिना उसका स्वाद अधूरा रहता है। प्याज भोजन को स्वादिष्ट बनाने के साथ ही यह औषधीय प्रयोग में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है। प्याज का नियमित सेवन करने से कई प्रकार की बीमारियां स्वतः ही समाप्त हो जाती है। इससे त्वचा स्निग्ध और रंग में निखार आती है।
Onion is not only useful for vegetables but also helps in getting rid of heart, high blood pressure, tuberculosis, heart failure, blood loss problem
Onion itself is a health preserver. Many diseases can be avoided by taking it regularly. By consuming interest, you can get good health sitting at home. Onion is used in all the provinces of the country, which is a proof of its usefulness.
In daily life we cook many types of vegetables but without onion its taste remains incomplete. Onion also plays an important role in medicinal use along with making food delicious. Many types of diseases are eliminated automatically by taking onion regularly. This makes the skin balsamic and complexion.
ह्रदय रोग
भोजन में नित्य कच्चा प्याज खाने से कोलेस्ट्रॉल नहीं बढ़ता। प्याज रक्त को पतला करता है। थक्के नहीं बनने देता है। इसलिए यह ह्रदयाघात से बचाता है। कफ, बलगम चलने ह्रदय बैठता सा लगता है। आँखों के आगे अँधेरा छा जाता है। सीढियाँ चढ़ने के दौरान दिल की धड़कन बढ़ जाती है। प्याज का रस दो चमच, शहद दो चमच, पानी दो चमच मिलाकर शुबह शाम पिलायें। यह पेय शक्तिवर्धक का काम करेगा। तथा कफ ढीला हो जायेगा। भोजन के समय प्याज को सलाद के रूप में प्रयोग किया जा सकता है।
Heart disease
Cholesterol does not increase by eating raw onions regularly. Onion dilutes blood. Does not allow clotting. Therefore, it prevents heart attack. Kapha, the heart feels like walking mucus. Darkness takes place before the eyes. The heartbeat increases while climbing the stairs. Mix onion juice two spoons, honey two spoons, water two spoons and drink it in the evening. This drink will work as a power enhancer. And the phlegm will become loose. Onion can be used as a salad during meals.
Heart disease
Cholesterol does not increase by eating raw onions regularly. Onion dilutes blood. Does not allow clotting. Therefore, it prevents heart attack. Kapha, the heart feels like walking mucus. Darkness takes place before the eyes. The heartbeat increases while climbing the stairs. Mix onion juice two spoons, honey two spoons, water two spoons and drink it in the evening. This drink will work as a power enhancer. And the phlegm will become loose. Onion can be used as a salad during meals.
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